Hamertenen en klauwtenen: Mijn tenen beginnen krom te staan 

 

Gaan uw tenen opeens krom staan? Of staan uw tenen uw hele leven al krom? Dan kan er sprake zijn van hamertenen of klauwtenen. Het gaat hierbij om een afwijking in de gewrichten van de tenen. Dit kan bij alle tenen voorkomen.  

 

Het verschil tussen een hamerteen en klauwteen 

Bij een hamerteen is één gewricht in de teen aangedaan, het gaat hierbij vaak om het eerste gewricht in het kootje; dit gewricht is dan gebogen naar de grond.  

Bij klauwtenen zij beide gewrichten in het kootje aangedaan; hierdoor raakt ook het topje van de teen de grond.  

 

Gewrichtje vast of beweeglijk? 

Hamertenen en klauwtenen kunnen niet of wel corrigeerbaar zijn. Het grootste verschil hiertussen is dat wanneer een hamerteen/klauwteen niet corrigeerbaar is de teen erg stijf is, vast staat en meer pijnklachten bij lopen kan geven. Wanneer de teen wel corrigeerbaar is, is de teen flexibeler/ beweeglijker en de pijnklachten minder hevig.  

Een onbehandelde corrigeerbare, beweeglijke hamerteen/klauwteen kan in de toekomst verergeren totdat het vastzit (en dan niet meer corrigeerbaar is).  

 

Waar pijnklachten? 

Hamertenen en klauwtenen kunnen pijnklachten geven in de teen zelf maar ook in het gewricht van de teen. Tevens kan er eeltvorming ontstaan op het topje van de teen (waar de teen de grond raakt) en boven op de teen, op de gewrichtjes.  

 

Oorzaken 

Er zijn verschillende oorzaken voor hamertenen en klauwtenen. Enkele veel voorkomende oorzaken zijn; genetisch bepaald, artrose/ diabetes mellitus/ reuma, scheefstand grote teen (hallux valgus) en het dragen van te kleine schoenen.   

 

Wanneer hamertenen en/of klauwtenen (pijn-) klachten veroorzaken, kan de podotherapeut onderzoek doen naar uw voeten en uw looppatroon. De podotherapeut kan podotherapeutische zolen aanmeten om de stand van uw voeten en de drukverdeling te corrigeren en/of een teenstukje maken om direct de teenstand te corrigeren.  

Tevens kunnen uw voeten naarmate het ouder worden gaan uitzakken, waardoor u misschien een grotere maat schoenen moet dragen. Laat uw voeten eens opmeten bij ons in de winkel om te kijken of uw schoenen passend zijn voor uw voeten.  

 

Mocht u vragen hebben of een afspraak willen maken bij de podotherapeut neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch te bereiken op telefoonnummer 0570 561472. U kunt ook online een afspraak inplannen.