De diabetische voet

Bij diabetes denkt men niet gelijk aan de voeten, maar toch heeft diabetes een vaak negatieve uitwerking op de voeten. Bij een goede verzorging en regelmatige controle kan er wel veel voorkomen en behandeld worden. De problemen bij de diabetische voet beginnen bijna allemaal met een verminderd gevoel. Dit ontstaat door neuropathie, een beschadiging van de zenuwen waardoor u onopgemerkt steeds meer gevoel verliest in uw voeten. Hierdoor voelt u bijvoorbeeld niet meer een steentje in uw schoen of dat het badwater te heet is.

 

Zelf experimenteren

Door verminderd gevoel in de voeten kunnen wonden aan de voeten snel onopgemerkt blijven. Bij diabeten genezen wonden aan de voeten minder snel wat de behandeling extra moeilijk maakt. Het is dan ook af te raden om zelf te gaan experimenteren met de behandeling van wonden maar deze gelijk na te laten kijken door een specialist, vaak wordt deze behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar. Wonden kunt u voorkomen o.a. door naadloze sokken te dragen in uw schoenen en regelmatig uw voeten laten controleren door een podotherapeut of pedicure. Middels therapeutische zolen of teenortheses kunnen drukplekken op de voeten worden ontlast, zodat een wond voorkomen wordt.

 

Blote voeten? Kijk uit!

Zelfs diabetici die goed voor hun voeten zorgen kunnen de fout in gaan door bijvoorbeeld thuis op blote voeten te lopen. Door het verminderde gevoel in de voeten kan een diabetici anders gaan lopen wat kan leiden tot instabiliteit. De voeten reageren hierop door met de tenen te klauwen om grip te krijgen waardoor het afwikkelen minder wordt. Dit kan uitstekend worden ondersteund danwel gecorrigeerd door de juiste schoenen met goede therapeutische inlegzolen. Echter bij het op blote voeten lopen is de ondersteuning weg waardoor weer het risico op drukplekken en wonden toeneemt. Indien u toch graag op blote voeten loopt zijn barefoot schoenen misschien een uitkomst, laat u hierbij wel goed adviseren!

 

Zo kunnen wij u helpen

Heeft u diabetes? Laat Nobach u dan helpen met het vinden van de perfecte schoen. Met onze 3D voetscanner meten wij de exacte lengte, breedte en druk van de voet. Met onze ruime kennis en collectie zorgen wij dat de juiste schoen aan de voet komt! Laat u daarom altijd opmeten en adviseren door één van onze ervaren schoenverkopers.

Tips van Nobach:

  • Loop niet op blote voeten
  • Houd je bloedsuiker goed op pijl
  • Knip nagels recht en niet te kort af
  • Neem geen voetenbaden
  • Controleer regelmatig uw voeten op wonden, verkleuringen of vervormingen
  • Laat wonden gelijk nakijken door een specialist (podotherapeut of huisarts)
  • Zorg voor goede, passende schoenen met evt. een podotherapeutische inlegzool

Bel 0570 – 561472 of maak hier direct een afspraak.