pijn in de hielen bij kinderen – Morbus Sever 

Ervaart uw kind pijn in de hielen? Is de pijn vooral tijdens en na het sporten aanwezig? Is uw kind de afgelopen tijd flink gegroeid? Dan kan er sprake zijn van groeipijn in de hielen, oftewel Morbus Sever.  

 

Wat is Morbus Sever? 

Bij Morbus Sever is de groeischijf in het hielbeen geïrriteerd. Deze klacht komt vooral voor bij kinderen in de groeifase (tussen de 8 en 13 jaar) en het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.  

 

Waar pijnklachten? 

De pijn wordt vooral waargenomen in de hielen en is voornamelijk een stekende en/of zeurende pijn. De pijn wordt vooral waargenomen tijdens belasting/sporten en neemt weer af in rust. De pijnklachten kunnen over een gehele periode wisselend aanwezig zijn, waarbij de pijn na een groeifase heviger aanwezig is.  

 

oorzaken 

Tijdens de groei is de groeischijf in het hielbeen kwetsbaar. De groeischijf kan geïrriteerd raken wanneer de voet overbelast wordt door bijvoorbeeld sporten, spelen, rennen of lopen. Daarnaast kan een afwijkende voetstand – zoals het naar binnen kantelen van de voet – een oorzaak zijn. 

Maar ook slap schoeisel en het niet strikken van de veters kan bijdragen aan het ontwikkelen van de klachten.  

 

Behandeling

De podotherapeut kan onderzoek doen naar uw looppatroon en naar de stand van uw voeten. Hieruit volgend kan de podotherapeut de volgende behandelingen starten: 

  • Podotherapeutische steunzolen, om de afwijkende stand/ het looppatroon te corrigeren en hierdoor het hielbeen te ontlasten; 
  • Oefeningen voor bijvoorbeeld het rekken van de achillespees; 
  • Schoenadvies; voornamelijk lettend op een schoenzool met demping; 
  • Belasting/belastbaarheidsadvies, het niet overbelasten van de hielen.  

Wanneer uw kind uit de groeifase is, zit de groeischijf vast en zullen deze klachten niet meer voorkomen.  

Mocht u vragen hebben of een afspraak willen maken bij de podotherapeut neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch te bereiken op telefoonnummer 0570 561472. U kunt ook hier klikken om online een afspraak in te plannen.