Mortons Neuralgie – Zenuwinklemming in de voet  

 

Ervaart u pijnklachten en tintelingen ter hoogte van uw voorvoet die mogelijk uitstralen richting de tenen? Wordt de pijn heviger na een lang stuk wandelen en bij het dragen van schoeisel? Dan kan er sprake zijn van Mortons Neuralgie, een ingeklemde zenuw in uw middenvoet. Lees hieronder wat het precies is en wat u eraan kunt doen.  

 

Wat is een Mortons Neuralgie? 

In de voet lopen vele vertakkingen en uiteinden van zenuwen.  Zo lopen er ook zenuwen tussen uw middenvoetsbeentjes. Hiertussen kan een zenuw bekneld raken, waardoor de zenuw geïrriteerd raakt en pijnklachten kan veroorzaken.  

 

Wat zijn de symptomen? 

Bij Mortons Neuralgie wordt vooral pijn waargenomen onder de voorvoet en in de middenvoet, daarnaast kan deze uitstralen richting de tenen. Dit komt het vaakst voor tussen de derde en vierde teen/middenvoetsbeentje en kan zich uiten in tintelingen. een doof gevoel, brandende of stekende pijn of kramp. Soms voelt het alsof iets ‘klikt’ bij het lopen of alsof de middenvoetsbeetjes over elkaar schuren.

De pijn wordt erger tijdens belasting en bij het dragen van (te krap) schoeisel of hoge hakken.  

 

Oorzaken 

De oorzaak van de pijn is dat er een zenuw ingeklemd zit waardoor de zenuw geïrriteerd raakt. Dit kan door verschillende oorzaken ontstaan. Enkele voorbeelden zijn; voetafwijkingen zoals een platvoet, holvoet of spreidvoet. Maar ook direct trauma kan een oorzaak zijn.  

De grootste risicofactor is verkeerd en voornamelijk te krap schoeisel, waardoor de zenuw een groter risico heeft om geïrriteerd te raken.  

 

Behandeling

De podotherapeut kan onderzoek doen naar uw looppatroon en naar de stand van uw voeten. Hieruit volgend kan de podotherapeut de volgende behandelingen starten: 

  • Podotherapeutische steunzolen, om de afwijkende stand en/of het looppatroon te corrigeren; 
  • Schoenadvies; naarmate het ouder worden kunnen de voeten gaan uitzakken waardoor u misschien een grotere maat moet gaan dragen. Laat uw voeten eens opmeten bij ons in de winkel om te kijken of uw schoenen passend zijn voor uw voeten.  

 

Mocht u vragen hebben of een afspraak willen maken bij de podotherapeut neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch te bereiken op telefoonnummer 0570 561472. U kunt ook hier klikken om online een afspraak in te plannen.