“goed passend schoeisel met de juiste stevigheid en/of afwikkeling is van essentieel belang om klachten vrij te bewegen”

 

Stel je voor; uw voet functioneert niet naar behoren of u heeft een afwijkende voetenstand. Who you gonna call? De podotherapeut!

 

Een podotherapeut behandelt voetklachten of klachten aan het bewegingsapparaat die voortvloeien uit een afwijkend functioneren en/of afwijkende stand van de voeten. U kunt denken aan hielspoor, tarsaal tunnelsyndroom, hallux valgus, jumpers knee, lage rugklachten enz. Maar ook overmatige eeltvorming, likdoorns, ingroeiende teennagels kunnen door de podotherapeut worden behandeld. De diabetische voetzorg is ook een onderdeel van de zorg die een podotherapeut levert. We doen een podotherapeutisch voetonderzoek om te achterhalen hoeveel risico een diabeet heeft op het krijgen van slecht genezende wonden aan de voeten (ulcera). Vervolgens maken we een behandelplan en zorgen voor eventuele drukontlasting. Wondbehandeling welke in de eerste lijn behandeld kunnen worden, kunnen door de podotherapeut worden uitgevoerd. Er zijn verschillende therapieën die een podotherapeut kan toepassen, zoals zooltherapie, ortheses (teenstukjes), vilttechniek, taping, nagelbeugels en voet(wond)behandelingen.

 

Naast deze therapieën is uiteraard de schoen de basis. Elke voet is anders en niet alle schoenen zijn voor iedereen geschikt. Laat u daarom goed adviseren door de schoenadviseur.

wist u dat …

 

Voor een behandeling van de podotherapeut heeft u geen verwijsbriefje nodig. Neem bij het eerste bezoek altijd een legitimatiebewijs en een verzekeringspas mee.

 

De podotherapeut start het onderzoek met een vraaggesprek. Na het gesprek vindt het onderzoek plaats. De podotherapeut onderzoekt de stand van de voeten en de drukverdeling onder de voeten. Het functieonderzoek van de voet laat zien hoe de bewegelijkheid is en bij palpatie worden de pijnpunten opgezocht. Vervolgens vindt er ook een ganganalyse plaats waarbij er gelet wordt op de voetfunctie tijdens het lopen. Hoe komt de hiel neer, wat doet de voet bij het plat neer komen en wat gebeurt er bij de afwikkeling. De gehele houding wordt tevens geobserveerd. Na het nemen van blauwdrukken wordt met de patiënt de uitkomsten van het onderzoek besproken en toegelicht welke therapie de podotherapeut kan toepassen. Kijk voor meer informatie naar onze bedrijfsfilm of lees hier meer over de werkwijze.