In de voet zitten in totaal 26 beenderen. De grootste daarvan is het hielbeen, ook wel calcaneus genoemd. Rondom het hielbeen kunnen diverse klachten ontstaan die hielpijn veroorzaken. De aandoening die wij hier uitlichten is de peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) en hielspoor.

“pijn bij een hielspoor is vaak met één vinger aan te wijzen”

 

peesplaat

 

Vanaf de onderzijde van het hielbeen tot aan de kopjes van de middenvoetsbeenderen loopt een peesplaat. De peesplaat heeft de functie om het lengtegewelf van de voet te ondersteunen en het helpt mee tijdens het afwikkelen van de voet. Deze peesplaat is weinig elastisch en klachten ontstaan meestal door een te grote trekkracht aan de onderzijde van het hielbeen.

 

De oorzaak van hielpijnen

 

Wanneer de voet teveel vanuit de enkel naar binnen kantelt, zakt het lengtegewelf in van de voet en komt er spanning op de peesplaat te staan. Dit kan ook komen door bepaalde sportactiviteiten waarbij de voet in zakt, zoals springsporten of hardlopen. Schoeisel met te slappe schoenzolen en weinig steun bij het contrefort kunnen ook een oorzaak zijn van het ontstaat van deze hielpijnen. De peesplaat raakt overbelast en kan hierdoor ontstoken raken. Dit geeft pijn onder het hielbeen en  in de voetholte. De eerste meters lopen kunnen startklachten geven.

 

“Karakteristiek is de ochtendstijfheid en stijfheid na rust”

 

Doornvormige verkalking aan de aanhechting van de peesplaat op het hielbeen wordt een hielspoor genoemd (spina calcaneï). Dit is ook op een röntgenfoto zichtbaar. Deze verkalking hoeft niet bij iedereen klachten te geven. Bij merendeel van de mensen is er enigszins verkalking zichtbaar op deze locatie zonder pijnklachten. Pijn bij een hielspoor is vaak met één vinger aan te wijzen.

 

Behandeling van hielspoor

 

Voor de behandeling van de pijnklachten bij fasciitis plantaris en hielspoor kunt u terecht bij de podotherapeut of register-podoloog. Na een podotherapeutisch onderzoek, waarbij er onder andere naar de voetenstand, bewegelijkheid en looppatroon wordt gekeken, kunnen er verschillende therapieën worden ingezet om u klachtenvrij te krijgen. Wanneer er een afwijkende voetenstand of looppatroon te zien is, kan dit met een podotherapeutische zool worden gecorrigeerd. De druk op de spina caleneï kan tevens worden verminderd middels zo’n zool. Uw therapeut heeft ook de mogelijkheid om taping aan te brengen en rek- en massageoefeningen te geven. Indien nodig zal er contact gezocht worden met fysiotherapie.

Echter is een goede stevige schoen met al dan niet een corrigerende therapiezool een vereiste. Kom daarom langs bij Nobach en laat u adviseren. Bel 0570 – 561472 of maak hier direct een afspraak.